Home / Voorbereiding project / Wat is stralingsvloerverwarming?

Wat is stralingsvloerverwarming?


De eenvoudigste manier om stralingsverwarming te begrijpen is het gevoel van warmte op je lichaam door de zon op een ijskoude dag wanneer de luchttemperatuur duidelijk onder het vriespunt ligt met sneeuw en ijs op de grond.

Buiten de zon verdwijnt het gevoel van warmte echter, omdat je dan vooral de ijskoude luchttemperatuur voelt.

Stralingsverwarming verwarmt een huis of gebouw door stralingswarmte die wordt afgegeven door een warm element of een waterleiding vanaf de vloer. Het verwarmt dichte objecten, zoals mensen en voorwerpen, eerst vanaf de vloer naar boven. De interne luchttemperatuur voor een gebouw met stralingsverwarming kan aanzienlijk lager zijn dan voor een gebouw met convectieluchtverwarming, terwijl hetzelfde niveau van lichaamscomfort wordt bereikt.

Deze zienswijze wordt ondersteund door het Radiant Heating Report van de American Society of Heating, Refrigerating and Air Conditioning Engineers (ASHRAE – 55-92 2003), waarin wordt bevestigd dat proefpersonen die worden blootgesteld aan stralingswarmte gemiddeld een comforttemperatuurniveau kiezen dat 5,6ºC lager ligt dan bij elke andere vorm van verwarming.


 

Meer vragen?