/ Blog / Vloerverwarming installeren

De lagen van je vloer begrijpen

Understanding the Layers of Your Floor

Als we aan vloeren denken, is het verleidelijk om alleen te kijken naar de vloerafwerking en de geschiktheid ervan voor vloerverwarming, maar de vloeren in je huis spelen een veel grotere rol. Ze leveren niet alleen een basis voor de kamer, maar helpen ook bij het isolatieniveau, de geluidsisolatie en het comfort. In deze gids bespreken we de verschillende lagen van de constructie van een vloer en bekijken we hoe elke laag zijn eigen specifieke doel heeft voor de stabiliteit van je woning. Je ontdekt het volgende:

 • Hoe draagbalken je vloer ondersteunen
 • Wat we bedoelen met een ondervloer
 • Wat is een ondervloer?
 • De beste vloertypen voor vloerverwarming
 • Vloerverwarming kopen

Wat doen vloerbalken?

Of je nu een nieuwbouwwoning bouwt of een oudere woning renoveert, waarschijnlijk wordt je vloer ondersteund door vloerbalken. Balken zijn de draagbalken die de onderste laag van de vloerconstructie vormen. Ze zijn meestal gemaakt van timmerhout, gelamineerd hout of metaal en ondersteunen de ondervloer terwijl ze ook helpen om het gewicht van de vloer gelijkmatig te verdelen. De overspanning van je vloerbalken wordt bepaald door het type vloer dat je legt. Een hardhouten vloer heeft bijvoorbeeld kortere overspanningen nodig dan een vloer met tapijt. De dikte van de vloerbalken hangt ook af van het type vloer.

Hoe installeer ik vloerverwarming met vloerbalken?

We leveren een reeks waterverwarmingssystemen die speciaal zijn ontwikkeld voor gebruik met balkenvloeren. Het VLo Econna-12 balkenvloersysteem kan over zowel balkenvloeren als balkenvloeren geïnstalleerd worden, zodat de ruimte tussen de balken vrij blijft voor isolatiemateriaal en andere voorzieningen. Elektrische vloerverwarmingssystemen kunnen niet onder of in vloerbalken geïnstalleerd worden, omdat ze boven de volgende laag van de vloerconstructie geïnstalleerd moeten worden: de ondervloer.

Wat is een ondervloer?

De ondervloer is de vloerlaag boven de draagbalken. Hij levert structurele ondersteuning voor het afgewerkte vloermateriaal en is meestal gemaakt van multiplex of beton en wordt met spijkers of schroeven aan de balken bevestigd. In sommige gevallen wordt de ondervloer ook wel de structurele vloer genoemd, omdat dit de laag is die de sterkte en stabiliteit levert voor de hele vloer. De ondervloer is belangrijk omdat hij een vlakke ondergrond levert voor de installatie van je nieuwe vloerverwarmingssysteem en het afgewerkte vloermateriaal. Bovendien helpt de ondervloer de vloerbedekking te beschermen tegen vocht en andere schade.

Kan ik vloerverwarming rechtstreeks op de ondervloer installeren?

Ja, dat kan. Het wordt echter aanbevolen om vloerverwarming met isolatie te installeren om het reactievermogen van het systeem te verbeteren. Als de ondervloer van je project ongeïsoleerd is, leveren we een selectie isolatieplaten en -panelen van hoge kwaliteit voor alle projecten.

Waarom is een ondervloer of vloerisolatie belangrijk?

Een ondervloer of vloerisolatie is een laag materiaal die wordt aangebracht tussen de ondervloer en de vloerbekleding of tussen de ondervloer en het vloerverwarmingssysteem. Vloerisolatie is belangrijk om warmteverlies in je huis te beperken en tegelijkertijd de opwarmtijd van een vloerverwarmingssysteem snel te verbeteren. Er zijn verschillende soorten ondervloeren, elk met hun eigen doel; sommige ondervloeren zijn bijvoorbeeld ontworpen om contactgeluid te verminderen. Dikkere lagen isolatie en ondervloer leveren meer geluidsabsorptie en thermisch comfort, maar kunnen ook duurder zijn. Eenmaal geïnstalleerd zie je dit onderlaagmateriaal niet, maar het speelt een belangrijke rol in de levensduur, kostenbesparingen en prestaties van je verwarmingssysteem.

Wat is de beste vloerafwerking voor vloerverwarming?

Vloerverwarming kan in elke kamer van je huis en bij bijna elke vloerafwerking worden geïnstalleerd, maar sommige systemen zijn speciaal ontworpen voor specifieke vloeropties. Met vloerverwarming werkt je vloerbedekking als een gigantische radiator die zachte warmte levert in de hele kamer, door de voorwerpen in de kamer te verwarmen in plaats van de lucht. Bij het kiezen van een type vloerbedekking voor je woning is het belangrijk om te kijken naar je behoeften op het gebied van verwarming, duurzaamheid, uiterlijk, comfort en onderhoudsvereisten.

Tegels en Stenen

Tegels en natuursteen zijn een populaire keuze voor vloeren omdat ze duurzaam en gemakkelijk te onderhouden zijn. De populairste soorten stenen vloeren zijn leisteen, graniet en marmer. Er zijn drie hoofdtypen stenen vloeren: massief steen, gemanipuleerd steen en laminaatsteen. Massief steen is 100% natuurlijk steen en is de duurste soort stenen vloer. Technische steen is gemaakt van een mix van natuursteen en kunstmatige materialen en is betaalbaarder dan massieve steen. Laminaat is de goedkoopste soort stenen vloer en wordt gemaakt van een dunne laag natuursteen die op een kunstmatige ondergrond wordt gelijmd. Tegelvloeren zijn verkrijgbaar in verschillende materialen, waarbij porselein en keramiek twee van de populairste opties zijn. Vloertegels zijn vaak kras- en vlekbestendig, terwijl stenen vloeren ook bestand zijn tegen water en vocht.

Het beste vloerverwarming systeem voor tegel- en stenen vloeren is het DCM-PRO systeem. De DCM-PRO is een elektrische verwarmingsoplossing met ontkoppelingstechnologie om tegelvloeren te beschermen tegen schade door bewegingen van de ondervloer.

Hardhout en laminaat

Massief houten vloeren komen vaak voor in antieke huizen en geven nog steeds een gevoel van luxe en kwaliteit. Deze vloeren zijn comfortabel om op te lopen en als ze goed worden verzegeld, zijn ze bestand tegen de meeste soorten schade.

Laminaatvloeren zijn vloeren die bestaan uit een samengesteld materiaal dat uit meerdere lagen bestaat. De onderste laag is meestal gemaakt van een stabiliserend materiaal, gevolgd door een laag vinyl of High-Density Fiberboard (HDF). De bovenste laag is een decoratieve laag van melaminehars, die de vloer zijn karakteristieke uiterlijk geeft. Laminaatvloeren zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en patronen en kunnen zonder veel voorbereiding of sloopwerk over bestaande vloeren worden gelegd.

De meeste waterverwarmingssystemen van Warmup zijn ideaal voor gebruik met houten vloeren of als je geïnteresseerd bent in een elektrisch systeem, is de Folieverwarming ook een goede keuze.

PVC, Tapijt en Vinyl

PVC, tapijten en vinyl leveren een zachter vloeroppervlak voor woonkamers en geven moderne huizen een meer tactiel gevoel. Tapijten kunnen worden gemaakt van verschillende materialen, waaronder wol, nylon, polyester en polypropyleen. Het wordt vaak gebruikt in residentiële en commerciële omgevingen vanwege het comfort en de esthetische aantrekkingskracht.

PVC en Vinylvloeren zijn vooral populair in ‘natte’ ruimtes zoals badkamers en keukens en worden ook veel gebruikt in commerciële omgevingen vanwege het onderhoudsgemak. Er zijn twee soorten vinyl vloeren: massief vinyl en samengesteld vinyl (VCT). Massieve vinyl vloeren zijn 100% vinyl, terwijl samengestelde vinyl vloeren gemaakt zijn van houtvezels en vinyl. Composietvloeren zijn minder duur dan massieve vinylvloeren, maar ze zijn ook minder duurzaam.

De Folieverwarming is de ideale keuze voor deze zachtere vloeren in combinatie met het Dubbele Bovenlaag Systeem, dat de verwarming beschermt tegen schade door belasting.

Het beste vloerverwarmingssysteem voor je huis kiezen

Stralende vloerverwarming is een energiezuinige manier om een huis te verwarmen, bespaart energie en levert op zijn beurt lagere verbruikskosten dan traditionele verwarmingsopties. Warmup systemen zijn eenvoudig te installeren onder elk type vloer, inclusief tapijt, hardhout, tegels en vinyl, en hebben toonaangevende garanties.

Als je een nieuwe vloerverwarming voor je huis overweegt, vraag dan vandaag nog een gratis online offerte aan. We helpen je het beste systeem voor jouw behoeften te vinden en vertellen je precies hoeveel het gaat kosten. Warmup vloerverwarmingssystemen kun je direct online kopen en onze elektrische vloerverwarmingen kun je in de winkel kopen bij een van onze landelijke verkooppartners – zoek vandaag nog de dichtstbijzijnde winkel bij jou in de buurt.

Over de auteur

Offertetool van Warmup: direct, nauwkeurig, flexibel

Warmup biedt een uitgebreid assortiment elektrische en watervloersystemen die compatibel zijn met alle vloertypes, kamers en projecten.

Vragen en antwoorden

Ontdek de meest gestelde vragen over de reeks verwarmingsoplossingen van Warmup

Warmup offerte

direct, nauwkeurig, flexibel

Offerte aanvragen:

Warmup biedt een uitgebreid assortiment elektrische en water vloerverwarmingssystemen die geschikt zijn voor alle vloertypen, ruimtes en projecten.

Elektrische systemen

 • ✓ Ideaal voor zones kleiner dan 50m²
 • ✓ lage impact op vloerniveaus
 • ✓ Ideaal voor renovaties

Offerte elektrische systeem
Thumbnail [200x250]

 

Watersystemen

 • ✓ Ideaal voor grotere zones van meer dan 50m²
 • ✓ Geschikt voor bestaande CV-systeem
 • ✓ Ideaal voor nieuwbouw

Offerte water systeem
Thumbnail [200x250]
For areas of 24m2 or more, use our full quoting system
Scroll naar boven