/ Blog / Elektrische vloerverwarming

Vloerverwarming of radiatoren de verschillen

Centrale verwarming met radiatoren werd in de jaren 30 geïntroduceerd en is sindsdien gebruikt als het standaard verwarmingssysteem voor huizen in het Nederland, dit is de laatste 8 decennia min of meer ongewijzigd gebleven. Meer recentelijk wordt vloerverwarming gebruikt in Nederlandse huizen als het verwarmingssysteem van keuze.

Hieronder vindt u een vergelijking van deze twee systemen en een uitleg waarom we vinden dat vloerverwarming de beste oplossing is voor het verwarmen van een woning.

WARMTEVERSPREIDING

Het soort verwarmingssysteem bepaalt de manier waarop warmte wordt verspreid. Vloerverwarming produceert stralingswarmte waardoor je de warmte vanzelf voelt. De term ‘stralingswarmte’ wordt gebruikt wanneer thermische straling verantwoordelijk is voor een groot deel van het ‘thermische comfort’ die bij deze vorm van verwarmen komt kijken.

Radiatoren verwarmen de lucht in de kamer waar de radiator is geplaatst door gebruik van convectie. De lucht die is opgewarmd door radiatoren stijgt naar het plafond en wanneer het daar is aangekomen en afgekoeld valt het weer terug naar beneden waar het weer wordt opgewarmd door de radiator. Dit creëert een stroom van hete en koude lucht en onvermijdelijke warme en koude plekken. De plekken in de buurt van radiatoren zijn warmer dan plekken waar geen radiatoren hangen.

Vloerverwarming en radiatoren verdelen warmte anders. Deze illustratie vergelijkt vloerverwarming en de ongelijkmatige warmteverdeling van een radiatorsysteem. Omdat sommige delen veel langer nodig hebben om te verwarmen met radiatoren en andere gebieden oververhit zijn, verminderen warme en koude plekken het gewenste comfortniveau.

EFFICIËNTIE EN COMFORT

De manier waarop warmte is verspreid heeft invloed op de efficiëntie en comfort van het verwarmingssysteem. Stralingswarmte warmt objecten direct op en behoudt een natuurlijke luchtvochtigheid in een kamer, terwijl convectie van warme lucht de luchtvochtigheid juist verlaagt, waardoor een verwarmde kamer wat benauwd kan gaan aanvoelen. Als de hele vloer van de kamer is verwarmd dan zorgt de stralingswarmte voor een gelijkmatige verspreiding van warmte, terwijl warmte door convectie een kamer eerst verwarmt en de kamer pas na een tijdje volledig heeft verwarmd. Stijgende luchttemperatuur door convectieverwarming kan voor minder comfort en oververhitting zorgen, wat vervolgens kan zorgen voor een lager zuurstofniveau, en dus ook ademhalingsproblemen wanneer de lucht te warm is.

Vloerverwarming zorgt voor warmte waar het nodig is en vermindert het risico van oververhitting van het lichaam.

KOSTENBESPARINGEN EN VERHOOGDE ENERGIE-EFFICIËNTIE

Radiatoren werden geïntroduceerd als een luxe in de jaren 30, maar ze zijn gevoelig voor oververhitting, wat een verwarmingssysteem veel minder efficiënt maakt. Vaak is er uiteindelijk ventilatie nodig, zoals het openen van een raam, waardoor de energie verloren gaat aan de omgeving – zoals te zien is in deze advertentie van Punch magazine uit de jaren dertig van de vorige eeuw.

De manier waarop radiatoren warmte produceren, creëert warme en koude plekken, wat betekent dat u de kamertemperatuur wilt opvoeren om het gevoel van warmte verder weg van de radiator te krijgen. Hierdoor zullen de radiatoren meer warmte produceren en de koude plekken verminderen, maar tegelijkertijd het gebied in de buurt van de radiator nog heter maken. Deze oververhitting betekent dat de kamertemperatuur uiteindelijk te hoog wordt, waardoor ramen moeten worden geopend om frisse lucht binnen te laten, maar tegelijkertijd de hitte te laten ontsnappen en energie en geld verspilt. Het verspillen van energie is duur omdat oververhitting met slechts 1% de brandstofkosten met 8% kan verhogen (bron: Carbon Trust), waardoor uw stookkosten aanzienlijk kunnen stijgen.

ONTWERPVRIJHEID ZONDER ONDERHOUD

Vloerverwarming biedt de mogelijkheid om elke vierkanter meter te benutten en meubilair te plaatsen op elke gewenste plek zonder radiatoren en hun warmte tegen te houden. Zonder grote radiatoren die waardevolle ruimte in beslag nemen zijn onze systemen een droom van elke ontwerper. 

INDIVIDUELE TEMPERATUURREGELING IN ELKE KAMER – ZONING

Verwarming is efficiënter wanneer het zone voor zone wordt gebruikt. In de meeste gevallen wordt vloerverwarming gebruikt en in zones verdeeld per kamer, met een thermostaat die elke specifieke zone bestuurt. Daarom wordt verwarming alleen naar de kamer toegevoerd wanneer dit nodig is, waardoor de benodigde hoeveelheid energie wordt verminderd. Conventionele radiatorsystemen hebben echter de neiging om door het hele huis in één keer op te warmen, gebaseerd op een centrale thermostaat. Dit kan oververhitting en onder verhitting veroorzaken afhankelijk van de locatie van de thermostaat en is minder efficiënt voor het verwarmen van afzonderlijke zones.

Vloerverwarming is een modern verwarmingssysteem dat zowel in bestaande als nieuwe woningen kan worden geïnstalleerd. Beijk onze producten een een systeem te vinden voor uw project en voor meer gedetailleerde informatie en de kosten, waarom niet een vrijblijvende offerte aanvragen.

Over de auteur

Offertetool van Warmup: direct, nauwkeurig, flexibel

Warmup biedt een uitgebreid assortiment elektrische en watervloersystemen die compatibel zijn met alle vloertypes, kamers en projecten.

Vragen en antwoorden

Ontdek de meest gestelde vragen over de reeks verwarmingsoplossingen van Warmup

Warmup offerte

direct, nauwkeurig, flexibel

Offerte aanvragen:

Warmup biedt een uitgebreid assortiment elektrische en water vloerverwarmingssystemen die geschikt zijn voor alle vloertypen, ruimtes en projecten.

Elektrische systemen

  • ✓ Ideaal voor zones kleiner dan 50m²
  • ✓ lage impact op vloerniveaus
  • ✓ Ideaal voor renovaties

Offerte elektrische systeem
Thumbnail [200x250]

 

Watersystemen

  • ✓ Ideaal voor grotere zones van meer dan 50m²
  • ✓ Geschikt voor bestaande CV-systeem
  • ✓ Ideaal voor nieuwbouw

Offerte water systeem
Thumbnail [200x250]
For areas of 24m2 or more, use our full quoting system
Scroll naar boven