/ Blog / Elektrische vloerverwarming

Gids voor het gebruik van vloerverwarming onder houten vloeren

timber-wood-flooring-with-water-underfloor-heating

Houten vloeren zijn een populaire vloerafwerking in zowel de moderne woningbouw als in de klassieke renovatie van woningen en zijn een ideaal materiaal om te gebruiken in combinatie met een vloerverwarming. In deze gids leggen we het uit:

 1. Is vloerverwarming geschikt voor houten vloeren?
 2. De verschillen tussen hout en bewerkt hout
 3. De eigenschappen van hout
 4. Hoe kunt u het beste vloerverwarmingen aanbrengen onder houten vloeren?
 5. De beste water- en elektrische vloerverwarmingssystemen voor gebruik onder houten vloeren

Kan ik vloerverwarming gebruiken met houten vloeren?

Zowel hydronische als elektrische vloerverwarmingssystemen werken goed met houten vloeren, omdat hout de warmte van de vloerverwarming geleidt en vasthoudt en dit in de ruimte uitstraalt. De natuurlijke eigenschappen van hout zorgen er ook voor dat het een snelle opwarmtijd heeft, terwijl het ook bestand is tegen het te snel ontsnappen van warmte, waardoor hout nuttig is voor het maximaliseren van het energierendement van een vloerverwarmingssysteem..

Verschillen tussen hout- en bewerkte houtvloeren

Hoewel zowel houten als bewerkte houten vloeren kunnen worden gebruikt met een vloerverwarmingssysteem, kunnen de verschillen in dichtheid en vochtgehalte leiden tot verschillende verwarmingsbehoeften.

Hout

Als we het hebben over hout, bedoelen we over het algemeen natuurlijk hardhout – dat is hout dat specifiek voor vloeren is gezaagd en behandeld en dat meestal als vloerplanken wordt geproduceerd. Wanneer we overwegen om vloerverwarming met een houten vloerafwerking te installeren, is de kwaliteit van het hout erg belangrijk. Kwarthout is de beste keuze, omdat het zo is gezaagd dat het, wanneer het vocht absorbeert, waarschijnlijk niet zal buigen of kromtrekken.

Bewerkte hout

Vervaardigd hout is een door de mens gemaakt product dat vaak gebruik maakt van een hardhouten afwerking bovenop een multiplex binnenkern. Vervaardigd hout is ontworpen om de groei en krimp te beperken, veroorzaakt door vocht in de atmosfeer, maar door de zachtere houten kern kunnen goedkopere houten vloeren na verloop van tijd opzwellen, wat in sommige gevallen een storing in het vloerverwarmingssysteem kan veroorzaken. Het is altijd het beste om met uw vloerleverancier te praten over de geschiktheid van de door u gekozen vloerafwerking met vloerverwarming..

De eigenschappen van hout bij gebruik met vloerverwarming

Als natuurlijk materiaal wordt hout beïnvloed door de omgeving en bij de installatie van een vloerverwarmingssysteem met houten vloeren moet u rekening houden met een aantal belangrijke zaken.

Ideale dikte

De dikte en dichtheid van houten vloeren kan de prestaties van het systeem beïnvloeden en wij raden aan om de dikte van het hout niet meer dan 18 mm te laten zijn. Aangezien bredere houten planken vaak meer beweging vertonen dan smallere planken, raden wij aan om de verhouding tussen de dikte en de breedte ongeveer 7 tot 11. Een plank met een dikte van 16 mm en een breedte van 160 mm zou een verhouding van 10 geven, wat ideaal is.

Warmtegeleidingsvermogen

Het wordt doorgaans aanbevolen om een maximale vloeroppervlaktetemperatuur van 27°C niet te overschrijden voor houten vloeren, maar dit is niet strikt nauwkeurig. Deze gematigde instructie is gebaseerd op historisch onderzoek naar de groei- en krimpcijfers van houten vloeren en het was bij 27°C dat de geteste uitzetting van het hout met het blote oog als ‘onzichtbaar’ werd beschouwd. Deze temperatuur is nu een aanbeveling voor de hele industrie, maar houten vloeren kunnen indien nodig tot een hoger niveau worden verwarmd, maar als uw vloerleverancier een maximale oppervlaktetemperatuur van 27°C aanbeveelt, dan moet u dit advies opvolgen. U kunt de temperatuurbeperking van de houten vloer beveiligen met een Warmup Thermostaat die het vloerverwarmingssysteem nauwkeurig regelt om u een optimaal verwarmde ruimte te bieden. Als onderdeel van uw project dient u ook altijd een warmteverliesberekening te laten uitvoeren om er zeker van te zijn dat de vloerverwarming voldoet aan de ruimteverwarmingsbehoefte.

Expansie en krimp

Al het hout is hygroscopisch, wat betekent dat het vocht uit de omgeving opneemt en dit vocht zorgt ervoor dat zowel hout als bewerkt hout op natuurlijke wijze uitzetten en inkrimpen in de loop van de tijd. Dit vochtgehalte kan variëren afhankelijk van het soort hout dat u kiest en de omgeving waarin uw vloerverwarmingsproject zich bevindt. Met de wisselende seizoenen zal een houten vloer groeien en minutieus krimpen naarmate de luchtvochtigheid binnenshuis verandert. Bij een verkeerde installatie kan deze zwelling en krimp van een houten vloer het reactievermogen van een vloerverwarming beïnvloeden.

Aanleggen van vloerverwarming op zwevende houten vloeren

Zwevende houten vloeren zijn een veelvoorkomend structureel element in vele historische gebouwen en wij leveren een serie vloerverwarmingssystemen die speciaal zijn ontworpen voor zwevende houten vloeren.

Elektrische systemen

U kunt ook gebruik maken van elektrische vloerverwarming met zwevende houten vloeren, maar in deze gevallen gebruikt u de oorspronkelijke houten vloerplanken als ondervloer en plaatst u het elektrische systeem erop voordat u een nieuwe vloerafwerking legt.

Installatietips

Als u een nieuwe houten vloer met een vloerverwarmingssysteem aanlegt, zijn er een paar belangrijke dingen om over na te denken om een succesvolle eerste installatie te waarborgen.

Acclimatiseren van het hout

Vanwege het vochtgehalte van het hout en het effect dat dit heeft op de groei en beweging, raden wij aan om de houten vloer te laten acclimatiseren met de omgeving in de ruimte waar hij wordt gelegd. Onderdeel van dit proces is een installatieverwarmingscyclus waarbij de vloeroppervlaktetemperatuur op 15°C en de luchttemperatuur tussen 15-22°C moet worden gehouden. De relatieve luchtvochtigheid in de atmosfeer moet tussen 40-60% liggen. Na de installatie moet de vloer minimaal 48 uur acclimatiseren voordat het systeem weer wordt ingeschakeld. De vloertemperatuur moet beperkt blijven tot 15°C en met 1°C per dag worden verhoogd tot de gewenste vloertemperatuur is bereikt. Het is raadzaam om de temperatuurbeperkingen te controleren met uw vloer fabrikant, aangezien de omgevingstemperatuur afhankelijk is van het seizoen. Controleer altijd bij de fabrikant van de vloer of de vloer geschikt is voor gebruik met het verwarmingssysteem.

Dekvloer tip

Met betrekking tot de hygroscopische eigenschappen van hout is het ook de moeite waard om te weten dat als u een dekvloer gebruikt als onderdeel van een vloerverwarmingsinstallatie met een houten vloer, die dekvloer overtollig vocht toevoegt aan het hout, dus we raden aan om de dekvloer te laten drogen met een snelheid van 1 mm per dag. Een uitzettingsvoeg van 10 mm rond de kamer wordt ook aanbevolen om eventuele toekomstige problemen met het uitzetten en inkrimpen van een houten vloer te voorkomen.

Beste vloerverwarmingssysteem voor houten vloeren

Onze elektrische vloerverwarming met folie wordt aanbevolen voor zwevende houten vloerafwerkingen en het unieke ontwerp biedt een snelle installatietijd.

Heeft u meer vragen?

 • Gebruik onze website om het juiste systeem voor uw project te vinden.
 • Offerte aanvragen voor uw nieuwbouw of renovatieproject.

Over de auteur

Offertetool van Warmup: direct, nauwkeurig, flexibel

Warmup biedt een uitgebreid assortiment elektrische en watervloersystemen die compatibel zijn met alle vloertypes, kamers en projecten.

Vragen en antwoorden

Ontdek de meest gestelde vragen over de reeks verwarmingsoplossingen van Warmup

Warmup offerte

direct, nauwkeurig, flexibel

Offerte aanvragen:

Warmup biedt een uitgebreid assortiment elektrische en water vloerverwarmingssystemen die geschikt zijn voor alle vloertypen, ruimtes en projecten.

Elektrische systemen

 • ✓ Ideaal voor zones kleiner dan 50m²
 • ✓ lage impact op vloerniveaus
 • ✓ Ideaal voor renovaties

Offerte elektrische systeem
Thumbnail [200x250]

 

Watersystemen

 • ✓ Ideaal voor grotere zones van meer dan 50m²
 • ✓ Geschikt voor bestaande CV-systeem
 • ✓ Ideaal voor nieuwbouw

Offerte water systeem
Thumbnail [200x250]
For areas of 24m2 or more, use our full quoting system
Scroll naar boven