/ Blog / Elektrische vloerverwarming

Elektrische vs. Watervloerverwarming

U hebt dus besloten dat u uw huis wilt verwarmen met energiezuinige vloerverwarming, maar hoe kiest u voor een elektrisch systeem of een systeem op basis van water? Hoewel beide systemen in bijna elke situatie kunnen worden gebruikt, kunnen bepaalde factoren van uw project ervoor zorgen dat het ene of het andere systeem beter geschikt is voor uw woning.

Vergelijking van elektrische en watervloerverwarmingssystemen

  Elektrisch systeem   Watersysteem
  Hoe werkt het? Elektrische verwarmingsdraden of verwarmingsmatten aangesloten op het elektriciteitsnet. Verwarmingsbuizen pompen water in vloercircuits die door uw warmtebron worden verwarmd.
  Type project? Ideaal voor renovatieprojecten en voor gebruik in eenpersoonskamers. Aanbevolen voor nieuwbouwprojecten en grotere ruimtes.
  Gebruikskosten? Duurder dan watersystemen vanwege de tariefstelling. Lagere langetermijn exploitatiekosten dan elektrische systemen.
  Installatiekosten? Goedkoper te installeren dan watersystemen. Duurder om te installeren, maar gecompenseerd door lagere bedrijfskosten.
  Installatietijd? Snelle installatietijd. Sommige systemen kunnen in 30 minuten worden geïnstalleerd. Duurt langer om te leggen en monteren van verdelers.

Hoe werkt een vloerverwarmingssysteem?

Er zijn twee soorten vloerverwarmingssystemen die u in uw project kunt installeren: water- of elektrische systemen. Beide maken gebruik van stralingswarmte-technologie om een kamer zachtjes op te warmen vanaf de vloer tot in de mensen en voorwerpen in een kamer, in tegenstelling tot centrale verwarmingssystemen die zich richten op het verwarmen van alleen de lucht van een kamer, waardoor een grotere energieverspilling ontstaat. Vloerverwarmingen bieden ook een veel grotere ontwerpvrijheid omdat er geen zichtbare leidingen of volumineuze radiatoren meer nodig zijn.

Elektrisch

Elektrische vloerverwarmers zijn verkrijgbaar als verwarmde mat of als verwarmingskabelsysteem en zetten beide elektrische energie om in stralingswarmte. Verwarmingsmatten maken gebruik van ultradunne elektrische verwarmingsdraden die voorgemonteerd zijn op een kant-en-klare mat die eenvoudig kan worden uitgerold en op de ondervloer kan worden geplakt. Verwarmingskabels hebben de vorm van een elektrische draad in vrije vorm die direct op of in de ondervloer kan worden geïnstalleerd.

Water

Watersystemen, ook wel hydronische vloerverwarming of natte vloerverwarming genoemd, bestaan uit het pompen van water, dat door een warmtebron (een traditionele ketel of warmtepomp) tot een optimale temperatuur wordt verwarmd via vloerverwarmingsbuizen, ook wel circuits genoemd, die in of bovenop de ondervloer onder uw vloerafwerking worden gelegd. Warmup biedt een breed scala aan water vloerverwarming systemen en verwarmingsbuizen voor allerlei projecten.

loft bedroom with foil heater

Voor wat voor soort project is vloerverwarming geschikt?

Als u vloerverwarming voor uw huis overweegt, is het eerste waar u naar moet kijken het type installatie; wilt u een systeem renoveren en dus vernieuwen of installeert u het binnen een nieuwbouw?

Elektrisch

Als u aan een renovatieproject werkt, is elektrische vloerverwarming wellicht geschikter, omdat deze de vloerhoogte niet noemenswaardig verhoogt. Het StickyMat systeem is voorzien van een 2,5 mm verwarmingskabel die binnen een laag egalisatiemiddel of lijm kan worden aangebracht en dus geen invloed heeft op de opbouw van de vloer. Elektrische systemen hebben ook de voorkeur als u een verwarmingssysteem in slechts één of twee ruimtes installeert.

Water

Watersystemen worden doorgaans aanbevolen voor nieuwbouwprojecten waarbij het systeem de primaire bron van warmte in het hele huis zal zijn. De meeste systemen vereisen een installatie binnen een dikke laag dekvloer die leidt tot een grotere systeemdiepte in vergelijking met elektrische kachels, maar er zijn laagprofiel hydronische systemen beschikbaar, zoals het Ultra-12 Systeem van Warmup, die geschikt zijn voor renovatieprojecten. In wat voor soort project bent u geïnteresseerd.

Kan ik in mijn huis vloerverwarming leggen?

De locatie van een vloerverwarmingsinstallatie in uw huis kan ook van invloed zijn op het type systeem dat u kunt of moet nemen.

Elektrisch

Elektrische systemen zijn perfect voor gebruik als hoofdverwarming in kleine ruimtes zoals badkamers of als bijverwarming in grotere ruimtes. Het verwarmen van een grote ruimte met elektrische vloerverwarming is misschien niet wenselijk, omdat de energie-efficiëntie in grote ruimtes wordt bereikt met watervloerverwarming die met een lucht- of aardwarmtepomp wordt gebruikt. U moet echter altijd een warmteverliesberekening uitvoeren en een vloerverwarmingssysteem kiezen dat meer warmte afgeeft dan het maximale warmteverlies. Het installeren van hoogwaardige vloerisolatie met een elektrische verwarming verhoogt echter de efficiëntie van het systeem en helpt bij het verminderen van het warmteverlies.

Water

Vloerverwarming op waterbasis wordt over het algemeen aanbevolen voor installatie op de begane grond van een project met goede isolatie of een systeem zoals ons Econna balkenvloersysteem is ideaal voor gebruik over doorgeplaatste of hangende houten vloeren op de bovenste niveaus. Bij renovatie en gebruik van een laagprofielsysteem kan het moeilijk zijn om voldoende warmteafgifte van een laagbouwwatersysteem te bereiken als de ondervloer niet voldoende geïsoleerd is. Alle hydronische systemen van Warmup worden geleverd met bijbehorende isolatiematerialen om het warmteverlies te helpen verminderen.

Hoeveel geld kan ik besparen?

Vloerverwarming gebruikt minder energie dan centrale verwarmingssystemen door op lagere temperaturen te draaien dan radiatoren, terwijl het dezelfde hoeveelheid warmte produceert. Dit verhoogde rendement resulteert in lagere bedrijfskosten op lange termijn dan bij traditionele verwarmingssystemen. De exploitatiekosten variëren afhankelijk van de constructie van uw woning, de isolatie, uw energietarieven en de manier waarop u uw verwarming regelt.

Elektrisch

Door de huidige energietarieven zullen de kosten van een elektrische vloerverwarming iets hoger zijn dan die van een watersysteem, maar u kunt verwachten dat u al vanaf € 1 per week betaalt voor het verwarmen van uw badkamer met een Warmup verwarming.

Water

Hydronische verwarmingssystemen zorgen voor lagere bedrijfskosten op lange termijn in vergelijking met elektrische systemen en het gebruik van een efficiëntere verwarmingsbron zoals een luchtwarmtepomp kan nog grotere besparingen opleveren. Het aansturen van een vloerverwarmingssysteem met een Warmup Slimme Thermostaat levert ook een nog grotere besparing op uw energierekening op.

DCM-PRO installatie in renovatie woning

Wat zijn de montagetijden?

Het installeren van vloerverwarming in uw project is vaak eenvoudiger dan u denkt, maar alle systemen moeten worden geïnstalleerd door een volledig gekwalificeerde installateur die eerder met vloerverwarming heeft gewerkt. Alle Warmup producten zijn gedekt door uitgebreide garanties voor uw gemoedsrust, inclusief onze befaamde SafetyNet Installatiegarantie die u beschermt tegen eventuele accidentele schade aan een Warmup systeem tijdens het installatieproces.

Elektrisch

Elektrische systemen bieden snelle montagetijden, waarbij sommige producten in minder dan 30 minuten kunnen worden gemonteerd. Elektrische verwarmingen maken gebruik van een breed scala aan installatietechnieken, waaronder de zelfklevende onderkant van onze StickyMat en DCM-PRO elektrische systemen.

Water

Watersystemen hebben vaak meer tijd nodig om te installeren dan elektrische systemen, met de tijd die nodig is om het systeem te testen, het vloeien en de druk van het water en, in het geval van ‘natte’ installaties, om te wachten tot de laag dekvloer droog is voordat u de vloerafwerking installeert.

Wat zijn de montagekosten?

Bij de keuze van een systeem is het de moeite waard om het kostenverschil te onderzoeken tussen een professionele loodgieter die een nat systeem installeert en op uw ketel aansluit, en een gekwalificeerde elektricien die het elektrische systeem op het elektriciteitsnet aansluit. Uw eigen projectparameters zullen bepalen wat de voorkeur geniet. U kunt verwachten dat u ongeveer € 200 – 300 per dag betaalt voor de installatie van een verwarmingssysteem in uw huis door een gekwalificeerde vakman.

Elektrisch

Elektrische vloerverwarmingen bieden veel waar voor hun geld. Het installeren van ons Losse Draad Systeem in een 4m² grote badkamer met bijbehorende isolatie en een Warmup Thermostaat zou ongeveer €470 + BTW Adviesprijs bedragen.

Water

Hydronische systemen zijn duurder om te installeren maar goedkoper om op de lange termijn te draaien. Als u overweegt een watersysteem te specificeren, neem dan contact op met onze afdeling Projecten die samen met u een systeem op maat kan ontwerpen en installeren dat perfect is afgestemd op uw behoeften.

Wat is het verschil tussen een ‘natte’ en een ‘droge’ installatie?

Vloerverwarmingssystemen bieden een ‘natte’ of ‘droge’ installatiemethode; ‘natte’ betekent dat het systeem een laag dekvloer nodig heeft om te kunnen functioneren en ‘droge’ betekent dat er geen dekvloer nodig is.

Elektrisch

De Betonnen Kabelverwarming is het enige systeem dat een diepe laag dekvloer nodig heeft, terwijl voor de meeste andere elektrische producten van Warmup alleen tegellijm of egalisatiemiddel gebruikt hoeft te worden. De Folieverwarming kan volledig droog worden geïnstalleerd.

Water

Watersystemen zoals de Clypso tackersysteem en Nexxa-12 noppenplaat moeten binnen een laag betonnen dekvloer worden geïnstalleerd. Andere oplossingen zoals het Econna-12 Balkenvloersysteem of Ultra-12 laagbouwsysteem kunnen ‘droog’ worden geïnstalleerd zonder dat er een dekvloer nodig is.

Meer informatie?

Over de auteur

Offertetool van Warmup: direct, nauwkeurig, flexibel

Warmup biedt een uitgebreid assortiment elektrische en watervloersystemen die compatibel zijn met alle vloertypes, kamers en projecten.

Vragen en antwoorden

Ontdek de meest gestelde vragen over de reeks verwarmingsoplossingen van Warmup

Warmup offerte

direct, nauwkeurig, flexibel

Offerte aanvragen:

Warmup biedt een uitgebreid assortiment elektrische en water vloerverwarmingssystemen die geschikt zijn voor alle vloertypen, ruimtes en projecten.

Elektrische systemen

  • ✓ Ideaal voor zones kleiner dan 50m²
  • ✓ lage impact op vloerniveaus
  • ✓ Ideaal voor renovaties

Offerte elektrische systeem
Thumbnail [200x250]

 

Watersystemen

  • ✓ Ideaal voor grotere zones van meer dan 50m²
  • ✓ Geschikt voor bestaande CV-systeem
  • ✓ Ideaal voor nieuwbouw

Offerte water systeem
Thumbnail [200x250]
For areas of 24m2 or more, use our full quoting system
Scroll naar boven