/ Blog / Elektrische vloerverwarming

De 10 meest gestelde vragen over stralingswarmte vloerverwarming

maart 12th, 2020 | Elektrische vloerverwarming
underfloor heating woman on floor

1. Wat is stralende vloerverwarming?

Stralende vloerverwarming is een eigentijdse, energiezuinige manier om uw huis te verwarmen zonder de noodzaak van volumineuze radiatoren. Vloerverwarmingen maken gebruik van stralingswarmte-technologie om een kamer te verwarmen. Stralingsverwarming verwarmt een kamer vanaf de grond en direct in de objecten en mensen in de kamer, in tegenstelling tot centrale verwarming, die zich richt op het verwarmen van de lucht van een kamer. Stralingsverwarming is een veel energie bewustere manier om comfort in een ruimte te brengen, omdat warme lucht de gewoonte heeft om een kamer te ontvluchten. Vloerverwarmingen hebben ook minder energie nodig om te draaien, terwijl ze hetzelfde niveau van comfortwarmte produceren als een traditioneel centraal verwarmingssysteem – waardoor een Warmup-systeem een schonere manier is om uw huis te verwarmen en u tegelijkertijd geld bespaart op uw energierekening.

2. Is stralingsvloerverwarming veilig?

 • Vloerverwarming is bewezen een zeer veilige verwarmingsoplossing voor uw huis te zijn. Als ‘onzichtbaar’ systeem, en in tegenstelling tot centraal verwarmde radiatoren, hebben vloerverwarmingen geen hete oppervlakken of blootliggende verwarmingselementen waarop u zich kunt verwonden. Ook is er bij deze systemen geen risico op elektrische schokken. Vloerverwarmingen zijn ook gunstig voor uw welzijn, omdat ze de lucht in de ruimte frisser houden door de circulatie van stof te verminderen – een veelvoorkomend probleem in ruimtes met centrale verwarming. Onze producten zijn voorzien van wereldwijd erkende veiligheidsaccreditaties, waaronder het Intertek BEAB keurmerk, het BEAB keurmerk, het ETL keurmerk en de CSA- en CSAus keurmerken. Voor een gegarandeerde veiligheid is het belangrijk om uw verwarmingsinstallatie altijd te laten installeren door een volledig gekwalificeerde installateur die al eerder met vloerverwarming heeft gewerkt.

3. Zal stralingsvloerverwarming me geld besparen?

Stralingsverwarming is een energiebewuste verwarmingsoplossing voor uw project en kan een grote besparing op uw verwarmingsfactuur opleveren. Vloerverwarming biedt een snellere opwarmtijd dan centrale verwarming en werkt op lagere temperaturen bij een gelijkblijvend warmteniveau. U kunt het rendement van een vloerverwarming maximaliseren door een systeem te installeren met onze isolatieplaten, die de opwarmtijden kunnen verbeteren en helpen voorkomen dat warmte uit de kamer ontsnapt, en door het systeem te regelen met een Warmup Slimme Thermostaat naast onze MyHeating apps, die u tot ca. € 350 per jaar kunnen besparen op uw jaarlijkse energierekening. De kosten voor de aanschaf van een systeem en de installatie ervan zijn afhankelijk van de grootte en de omvang van uw project. Watersystemen zijn duurder om aan te schaffen en te installeren, maar zorgen voor lagere bedrijfskosten op lange termijn, terwijl onze elektrische systemen concurrerend geprijsd zijn, maar afhankelijk zijn van een netstroomvoorziening, die doorgaans hogere energieprijzen heeft. Het installeren van het Loose Wire System met bijbehorende isolatie en een verwarmingsregelaar in een doorgaans grote badkamer zou ongeveer € 450 + BTW en installatiekosten kosten, maar de kosten hiervan kunnen worden geabsorbeerd door besparingen op de lange termijn op uw verwarmingsfactuur. Vraag vandaag nog een offerte aan of kom meer te weten over de kosten voor het uitbesteden en de gebruikskosten van een Warmup systeem.

4. Hoe werken vloerverwarmingen?

 • Elektrische vloerverwarmingen bestaan uit elektrische verwarmingsdraden, vaak gevormd als een verwarmingsmat, die onder de vloerafwerking worden gelegd en elektriciteit geleiden en deze energie omzetten in een optimale stralingswarmteafgifte. Het temperatuur- en warmteschema van het systeem wordt geregeld en beheerd met behulp van een speciale thermostaat. Watervloerverwarmingssystemen, ook wel hydronische systemen genoemd, maken gebruik van verwarmingsbuizen die het warme water door het systeem verdelen om de ruimte stralend te verwarmen. Dit water wordt gemengd met warm water uit uw warmtebron (bijvoorbeeld een combiketel of grondwarmtepomp) en koeler water uit het leidingwerk via een verdeler, die de druk, de temperatuur en het debiet regelt.Vloerverwarming of radiatoren de verschillen

5. Wat zijn de opties voor vloerverwarming?

Warmup biedt zowel water als elektrische vloerverwarming. Beide opties zijn geschikt voor gebruik in nieuwbouw- en renovatieprojecten. Ook een hybride vloerverwarming is een populaire keuze. Elektrische systemen kunnen worden geïnstalleerd als hoofdverwarming en bijverwarming. Ook kunt u elektrische en hydronische systemen als combinatie installeren om een woning het is makkelijk om de beneden verdieping hydronisch te installeren en bovenverdieping elektrisch.

6. Welk type vloerafwerking is het beste voor stralingsverwarming?

Het maakt niet uit welke vloerafwerking u gebruikt in een project, er is een Warmup vloerverwarming die geschikt is voor u. Door hun natuurlijke, warmtegeleidende eigenschappen zijn steen en tegels ideaal om te verwarmen met een vloerverwarmingssysteem. Voor houten vloeren kunt u zowel natuurlijk als technisch hout gebruiken, maar wij raden u aan om dunnere, dichtere houtsoorten te gebruiken voor een optimaal rendement van een verwarmingssysteem. De geschiktheid van stenen of keramische tegels voor vloerverwarming maakt ze de perfecte keuze voor badkamers en keukens. Tegels warmen snel op en helpen om deze warmte gelijkmatig van de verwarming af te voeren en in de ruimte te verspreiden. Het DCM-PRO Ontkoppelingssysteem is ontworpen voor gebruik met tegelvloeren; het membraan is voorzien van anti-breuktechnologie die uw tegels kan beschermen tegen mogelijke scheuren als gevolg van de beweging van de ondervloer. Zachtere vloertypes zoals tapijt of vinyl kunnen worden verwarmd door een groot aantal van onze water en elektrische verwarmingsoplossingen, waarbij de folieverwarming een goede keuze is voor het opwarmen van tapijtvloeren. Lees hier onze gids voor de beste vloerbedekking voor stralingsverwarming.

7. Is vloerverwarming geschikt voor mijn project?

De perfecte verwarming voor uw project is afhankelijk van een aantal belangrijke zaken:

 • de ruimte waarin u het installeert
 • de grootte en de hoogte van het plafond
 • de vloerafwerking die u zult gebruiken

Als vuistregel stellen wij voor om elektrische systemen te installeren voor renovatieprojecten of voor gebruik in goed geïsoleerde woningen. Elektrische vloerverwarmingen hebben namelijk een veel lagere vloeropbouwhoogte dan watersystemen en bieden een snellere installatietijd. Als u een badkamer renoveert met bijvoorbeeld keramische vloertegels, raden wij u ons DCM-PRO elektrische systeem aan, dat speciaal voor dergelijke projecten is ontworpen.

8. Hoe dik is een vloerverwarmingssysteem?

Veel van onze vloerverwarmingssystemen zullen weinig tot geen merkbare invloed hebben op de opbouwhoogte van de vloer. Het StickyMat elektrische systeem heeft de dunste verwarmingsdraad op de markt, met slechts 2,5 mm – wat betekent dat deze verwarming in bijna elke ruimte kan worden geïnstalleerd met zeer weinig effect op de opbouw van de vloer. Het Betonkabel systeem biedt ook een geweldige oplossing voor een laag profiel; het is slechts 6 mm dik en snel te leggen. Zowel het Betonkabel als het StickyMat systeem kunnen in de tegellijmlaag of egalisatiemiddel worden gelegd, zodat de vloer niet hoger wordt. Hydronische of wel watervloerverwarmingssystemen hebben doorgaans een grotere impact op het verhogen van vloeren, dus het is het beste om in een vroeg stadium van een nieuwbouwproces een systeem te specificeren.

9. Heb ik een speciale thermostaat nodig om een vloerverwarming aan te sturen?

Alle vloerverwarmingen worden aangestuurd door een specifieke thermostaat of een serie thermostaten, afhankelijk van de omvang van uw project. Warmup biedt een breed scala aan thermostaten die aan uw wensen voldoen, of u nu de voorkeur geeft aan een slimme thermostaat of een eenvoudigere thermostaat op basis van een draaiknop. De 6iE Smart WiFi Thermostaat werkt met uw smartphone voor toegang op afstand om een intuïtief, automatisch verwarmingsschema voor uw huis te creëren. Of onze Tempo programmeerbare Thermostaat laat u toe om uw verwarmingsschema manueel in te stellen. Onze slimme thermostaten kunnen ook worden bediend met andere slimme technologieën in uw huis, zoals de Amazon Echo speaker.

10. Hoe lang duurt het opwarmen van de vloerverwarming?

Elektrische vloerverwarmingen zorgen voor snelle opwarmtijden, maar de exacte tijd die nodig is om een ruimte op te warmen hangt af van enkele variabelen, zoals:

 • De grootte van de kamer
 • Het warmteverlies en de isolatie van de ruimte
 • De gebruikte vloerafwerking
 • Het type systeem en de warmtebron

In een betegelde badkamer kunt u echter een elektrische vloerverwarming verwachten om in slechts 20 minuten een optimale comforttemperatuur te bereiken. Watersystemen doen er langer over om in eerste instantie op te warmen, maar als ze eenmaal effectief draaien, wordt er een constantere warmte geproduceerd. De ideale temperatuur van de vloerverwarming moet ook variëren; voor hout, tapijt en vinylvloeren adviseren wij een maximale warmtetemperatuur van 27 graden en voor steen en tegels een iets hogere temperatuur van 29 graden.

Warmup online bestellen via webshops?

Warmup elektrische vloerverwarmingsproducten zijn online direct te bestellen exclusief via de enkele geselecteerde webshops van onze. Voor service kun je nog altijd direct contact met ons opnemen en de levenslange garantie blijft ook van toepassing wanneer u besteld bij deze webshops. Hieronder de links naar deze webshops:

Over de auteur

Offertetool van Warmup: direct, nauwkeurig, flexibel

Warmup biedt een uitgebreid assortiment elektrische en watervloersystemen die compatibel zijn met alle vloertypes, kamers en projecten.

Vragen en antwoorden

Ontdek de meest gestelde vragen over de reeks verwarmingsoplossingen van Warmup

Warmup offerte

direct, nauwkeurig, flexibel

Offerte aanvragen:

Warmup biedt een uitgebreid assortiment elektrische en water vloerverwarmingssystemen die geschikt zijn voor alle vloertypen, ruimtes en projecten.

Elektrische systemen

 • ✓ Ideaal voor zones kleiner dan 50m²
 • ✓ lage impact op vloerniveaus
 • ✓ Ideaal voor renovaties

Offerte elektrische systeem
Thumbnail [200x250]

 

Watersystemen

 • ✓ Ideaal voor grotere zones van meer dan 50m²
 • ✓ Geschikt voor bestaande CV-systeem
 • ✓ Ideaal voor nieuwbouw

Offerte water systeem
Thumbnail [200x250]
For areas of 24m2 or more, use our full quoting system
Scroll naar boven