/ Blog / Vloerbedekking

Wat is de beste vloer voor vloerverwarming?

september 10th, 2018 | Vloerbedekking
underfloor-heating-flooring

Het belangrijkste verschil tussen verschillende vloerbedekking en hun geschiktheid voor gebruik met vloerverwarming is de thermische geleidbaarheid van het materiaal, wat betekent hoe snel en efficiënt de gegenereerde warmte naar het vloeroppervlak wordt overgebracht. De beste vloerbedekking voor vloerverwarming is vloerbedekking met goede geleiding, omdat deze sneller opwarmt, meer warmte afgeeft en efficiënter werkt. Dit betekent echter niet dat minder geleidende materialen niet kunnen worden gebruikt met vloerverwarming..

Floor Types compatible with underfloor heating

Het beste type vloer om te gebruiken met vloerverwarming is tegels en steen. Voor vrijwel elke vloerafwerking is echter een compatibel vloerverwarmingssysteem te vinden. Geschikte vloeren zijn onder meer:

 • Tegel, steen en gietvloeren
 • Hout & Parket
 • Laminaat
 • Vinyl vloeren
 • Tapijt
 • Rubber vloeren

Of u nu aan het renoveren bent of een vloer wilt kiezen voor een nieuwbouw woning, we schetsen in dit artikel wat u moet weten over verschillende vloeren voor vloerverwarming.

SOORTEN VLOEREN

Vloerverwarming kan onder elke vloer worden gebruikt. Het enige verschil is de thermische geleidbaarheid van het materiaal.

TEGEL, STEEN & GIETVLOER

Het beste type vloer om te gebruiken met vloerverwarming is tegels en steen. Tegel en steen hebben een hoge thermische geleidbaarheid, wat betekent dat de warmte van een vloerverwarmingsbuis of draad snel naar het vloeroppervlak overgaat. Tegel en steen houden ook de warmte goed vast, waardoor het systeem efficiënt is. Vanwege de uitstekende thermische eigenschappen zijn tegels en steen ideaal voor gebruik met vloerverwarming in ruimtes met een hoog warmteverlies zoals serres. Ze kunnen tot 29°C of hoger worden verwarmd, waardoor een hoog warmtevermogen van maximaal 200W/m² wordt verkregen.

De dikte van de tegel en steen heeft weinig invloed op de warmteafgifte, maar het verhoogt de opwarmtijd wel een beetje, een maximale dikte van 20 mm wordt aanbevolen als u op zoek bent naar een zeer snel reagerend systeem.

underfloor heating tiles

Tegels en stenen vloeren zijn goed geleidend waardoor ze de beste vloer zijn voor vloerverwarming.

Keramiek en stenen tegels

 • Het beste vloermateriaal voor gebruik met vloerverwarming
 • Uitstekende warmteoverdracht en dun profiel
 • Makkelijk schoon te houden

Gepolijst gietvloer

 • Zeer geleidend waardoor een snelle opwarmtijd
 • Geschikt voor gebruik met elektrische en water vloerverwarming

Leisteen en plavuizen

 • Natuurlijk zeer geleidend en geweldig met vloerverwarming
 • Slijtvaste vloerafwerking ideaal voor hoge voetgangersgebieden

Marmeren

 • Goede thermische geleidbaarheid maar langzamere opwarmtijden

tips voor het leggen: vloerverwarming met tegels en steen

 • Gebruik een flexibele tegellijm van 2 delen bij het leggen van vloerverwarming onder tegels.
 • Gebruik altijd isolatie wanneer u op een betonnen ondervloer vloerverwarming legt.

HOUTEN VLOER

Verschillende soorten houten vloeren hebben verschillende thermische eigenschappen waardoor er verschillen zijn in hun geschiktheid voor vloerverwarmingssystemen. Hoe dichter en hoe dunner de vloerplanken zijn hoe beter ze warmte geleiden en meestal beter geschikt zijn voor gebruik met vloerverwarming.

Bewerkt hout is de beste houtsoort voor vloerverwarming omdat het goed presteert met veranderingen in vloertemperatuur. Andere houten vloeren kunnen ook worden gebruikt maar met zachter en minder dicht hout moet worden gelet op de dikte van de vloerplanken, zodat ze niet fungeren als een isolator die de warmte blokkeert. Als algemene regel voor houten vloeren mag de temperatuur van het vloeroppervlak niet hoger zijn dan 27° C.

Het verwarmen van de vloer verandert het vochtgehalte van hout dus u moet kiezen voor houten vloeren die zich kunnen aanpassen aan de veranderingen in vloertemperaturen zonder het uiterlijk van de vloer te veranderen. Gedroogd hout heeft de neiging het beste te werken met vloerverwarming maar neem altijd contact op met de vloer fabrikant over de geschiktheid voor gebruik met vloerverwarming..

Vloerverwarming kan gebruikt worden met verschillende soorten houten vloeren, let enkel op de dikte, zodat ze niet fungeren als een isolator die de warmte blokkeert.

Bewerkt hout

De beste houten vloer om te gebruiken met vloerverwarming. Past goed bij de veranderende vloertemperatuur en past zich aan aan het veranderende vochtgehalte.

Massief hardhout

Gevoelig voor vocht- en temperatuurveranderingen die kunnen leiden tot kloven, cuppen en bekroning. Wees voorzichtig bij gebruik met vloerverwarming om compatibiliteit en voldoende warmteafgifte te garanderen – raadpleeg altijd de fabrikant voor geschiktheid voor gebruik met vloerverwarming.

Zacht hout

Geschikt voor gebruik met vloerverwarming maar let op de dikte van de vloerplanken om een voldoende warmteafgifte te garanderen.

Parketvloer

Verkrijgbaar in massief hout of bewerkt hout en de meeste typen zijn geschikt voor vloerverwarming

Bamboo

Vergelijkbaar met bewerkt hout in constructie en omdat het een goede warmtegeleider is, is het goed geschikt voor gebruik met vloerverwarming

tips voor het leggen: vloerverwarming onder houten vloeren

Hout is een natuurlijk materiaal dat wordt beïnvloed door de vochtigheid van de omgeving rond het materiaal. Daarom is het belangrijk om tijdens het leggen te zorgen voor het juiste vochtgehalte van houten vloeren en de juiste verwarmingscyclus bij het installeren van vloerverwarming

Bewerkt hout kan direct over vloerverwarming worden gelegd met een systeem met zwevende vloer of balken. Platen van minder dan 20 mm dik moeten worden ondersteund en gefixeerd om geschikte structurele ondersteuning te bieden.

LAMINAATVLOER

Deze kunststof vloer simuleert hout en biedt een vlek- en krasbestendige vloerafwerking. Het is gemakkelijk te leggen en een kosteneffectieve oplossing. De meeste laminaten zijn geschikt voor gebruik met vloerverwarming maar het is raadzaam om contact op te nemen met de fabrikant van de vloer voordat u het systeem installeert.

VINYL VLOEREN

Vinylvloeren kunnen veilig worden gebruikt met vloerverwarming. Vinyl warmt op en koelt snel af. Vinylvloeren zijn onderworpen aan een bovengrens temperatuurbeperking, meestal 27 °C, waardoor de warmteafgifte beperkt wordt zodat ze niet worden aanbevolen in gebieden met een hoog warmteverlies.

RUBBERVLOEREN

Rubber kan worden gebruikt met vloerverwarming. Vaste rubbervloeren zijn meestal erg geleidend waardoor het snel opwarmt en een hoge warmteafgifte levert. Raadpleeg altijd de fabrikant om ervoor te zorgen dat deze geschikt is voor gebruik met vloerverwarming.

TAPIJTVLOEREN

Tapijt is geschikt voor gebruik met vloerverwarming, op voorwaarde dat het materiaal van het tapijt of de ondervloer niet fungeert als een isolator die de warmte blokkeert. Het totaal samengevoegd van alle materialen, inclusief ondervloeren mag 2,5 tog-waarde niet samen overschrijden om ervoor te zorgen dat het systeem voldoende warmteafgifte levert.

underfloor-heating-flooring

OPWARMTIJDEN VAN VERSCHILLENDE VLOEREN

De keuze van vloermateriaal beïnvloedt de opwarmtijd, omdat elk materiaal een andere thermische massa en geleidbaarheid heeft. Hoe lager de thermische massa en hoe hoger de geleidbaarheid, hoe sneller de warmte van een vloerverwarmingspijp of draad op het vloeroppervlak wordt overgedragen. Dit betekent echter ook dat materialen met een lage thermische massa sneller afkoelen dan materialen met een hoge thermische massa. Het reactievermogen van een systeem kan worden verbeterd door vloerisolatie te gebruiken om de overdracht van de warmte naar de vloerafwerking te bevorderen.

Het reactievermogen van een systeem kan worden verbeterd door isolatieplaten te gebruiken om de overdracht van de warmte naar de vloerafwerking te bevorderen.

IMPACT VLOERBEDEKKING OP WARMTEAFGIFTE

De keuze van de vloer heeft invloed op de maximale warmteafgifte van het systeem, omdat bepaalde vloerafwerkingen een beperking van de toptemperatuur hebben waardoor de maximale warmteafgifte wordt beperkt. De warmteafgifte van een systeem is afhankelijk van het totale verwarmde vloeroppervlak en lucht- en vloertemperaturen. De warmteafgifte wordt beïnvloed door een van deze drie factoren te veranderen. Het is meestal het gemakkelijkst om de vloerafwerking aan te passen, omdat de grootte van de kamer en de luchttemperatuur comfortabel zijn.

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de warmteafgifte van de vloer groter is dan het warmteverlies van de kamer. Zoals de onderstaande grafiek illustreert, maakt een verschil van twee graden in de vloertemperatuur een groot verschil in warmteafgifte. Dus als de gekozen vloer alleen kan worden verwarmd tot 27°C, en dit geeft niet de benodigde warmteafgifte kan het nuttig zijn om over te schakelen naar een vloerafwerking die kan worden verwarmd tot 29°C om meer warmte te produceren. Bovendien kan toevoeging van aanvullende verwarming worden overwogen om ervoor te zorgen dat het verwarmingssysteem aan de verwachtingen voldoet.

De maximale warmteafgifte is direct gekoppeld aan de vloertemperatuur. De grafiek illustreert de maximale warmteafgifte van een vloerverwarmingssysteem wanneer de gewenste kamertemperatuur 21°C is en het verwarmde oppervlak 10 m².

Als u op zoek bent naar vloerverwarming, bekijk dan ons assortiment vloerverwarming om een systeem te vinden dat geschikt is voor gebruik met de door u gekozen vloerafwerking of vraag hier een offerte aan.

Over de auteur

Offertetool van Warmup: direct, nauwkeurig, flexibel

Warmup biedt een uitgebreid assortiment elektrische en watervloersystemen die compatibel zijn met alle vloertypes, kamers en projecten.

Vragen en antwoorden

Ontdek de meest gestelde vragen over de reeks verwarmingsoplossingen van Warmup

Warmup offerte

direct, nauwkeurig, flexibel

Offerte aanvragen:

Warmup biedt een uitgebreid assortiment elektrische en water vloerverwarmingssystemen die geschikt zijn voor alle vloertypen, ruimtes en projecten.

Elektrische systemen

 • ✓ Ideaal voor zones kleiner dan 50m²
 • ✓ lage impact op vloerniveaus
 • ✓ Ideaal voor renovaties

Offerte elektrische systeem
Thumbnail [200x250]

 

Watersystemen

 • ✓ Ideaal voor grotere zones van meer dan 50m²
 • ✓ Geschikt voor bestaande CV-systeem
 • ✓ Ideaal voor nieuwbouw

Offerte water systeem
Thumbnail [200x250]
For areas of 24m2 or more, use our full quoting system
Scroll naar boven