/ Blog / Vloerverwarming installeren

Deskundige tips voor het installeren van elektrische vloerverwarming

Expert Tips UFH

Als je een vloerverwarminginstallateur bent en met elektrische vloerverwarming werkt, hebben we een aantal kneepjes van het vak verzameld om elke keer weer een probleemloze installatie te garanderen. In deze gids vind je deskundige tips voor voor, tijdens en na de installatie, zoals:

 • Waarom het volgen van de instructies belangrijk is
 • Het is van cruciaal belang dat de verwarming de juiste afmetingen heeft
 • Slim advies om de verwarming te beschermen tijdens de installatie
 • De beste manier om thermostaten voor verwarming aan te sluiten
 • Tips bij gebruik van een vloerverwarming met gietvloer

Voor de installatie

Volg de installatie-instructies

Elektrische vloerverwarmingssystemen zijn perfect om te gebruiken als primaire of secundaire warmtebron in zowel grote als kleinschalige projecten en hoewel het voor de hand liggend klinkt, kan het niet grondig lezen van de installatiehandleiding later tot problemen leiden. Elk Warmup-systeem heeft zijn eigen unieke installatietechnieken, dus je kunt het beste geen veronderstellingen maken over het systeem van je keuze en de handleiding doorlezen voordat je met de werkzaamheden begint.

Zorg voor een systeem met de juiste afmetingen

Als het verwarmingssysteem te klein is voor het vloeroppervlak of als het wattage niet juist is voor je project, zal het niet voldoende warmte kunnen produceren voor de ruimte. Als je een op losse verwarmingskabels gebaseerd systeem zoals het DCM-PRO verwarmd ontkoppelingssysteem monteert, moet je er ook voor zorgen dat je de kabels op de juiste afstand van elkaar installeert om voldoende stralingswarmte te produceren. Aan de andere kant, als het wattage te hoog is voor jouw behoeften of als de afstand tussen de kabels te klein is, kan dit leiden tot oververhitting van de ruimte. Isolatie van goede kwaliteit wordt ook altijd aanbevolen voor installatie met vloerverwarming, omdat dit de opwarmtijd en het reactievermogen van het systeem verbetert.

Oefen de installatie en test de voeding

Een goede manier om er zeker van te zijn dat alles goed gaat met de installatie is door te oefenen. Zo weet je of je gereedschap mist of nog vragen hebt voordat je aan de uiteindelijke installatie begint. Daarnaast moet je voor, tijdens en na de installatie testen of de verwarming werkt. Zo voorkom je latere problemen als de uiteindelijke vloerbedekking is gelegd. Mocht de verwarming bijvoorbeeld niet goed werken, dan is het veel eenvoudiger om het probleem op te lossen als je het vóór de installatie kunt identificeren. Onze Warmup producten hebben onze beroemde SafetyNet™ installatiegarantie voor je gemoedsrust; mocht je systeem per ongeluk beschadigd raken tijdens de installatie, dan vervangen we het gratis.

Tijdens de installatie

Zorg ervoor dat het systeem beschermd is tegen schade door ongelukken

Het is aan te raden om het verwarmingselement nooit bloot te laten liggen tijdens de installatie, omdat de bedrading nooit doorgeknipt mag worden. Scherpe voorwerpen kunnen de kabels beschadigen tijdens het installatieproces, dus we raden aan om de verwarming te beschermen met karton of andere lichtgewicht materialen als buffer tegen voetstappen als er enige tijd verstrijkt tussen het naar beneden halen van het systeem en het aanbrengen van de afgewerkte vloer. Als je klaar bent om verder te gaan met de installatie, zorg er dan voor dat je het verwarmingssysteem opnieuw test.

Een gekwalificeerde elektricien moet de thermostaat altijd aansluiten

Volgens de voorschriften moet de bedrading van de vloerverwarmingsthermostaat worden uitgevoerd door een erkend elektricien. Als je hier niet aan voldoet, kan dit de garantie op het product ongeldig maken.

Laat de dekvloer of egalisatiemassa volledig drogen.

Sommige elektrische verwarmingen, zoals de Folieverwarming, leveren een ‘droge’ installatiemethode waarbij je geen dekvloer of egalisatiemiddelen nodig hebt. Als je echter werkt met een vloerverwarmingssysteem waarvoor een laag van deze materialen nodig is, zorg er dan voor dat je voldoende droogtijd hebt voordat je het systeem gebruikt. De verwarming te vroeg inschakelen kan leiden tot een instabiele ondervloer en schade aan het systeem.

Na installatie

Als je de installatiegids voor je specifieke elektrische vloerverwarming volgt en een aantal van deze tips gebruikt, zal de installatie van je elektrische vloerverwarming een probleemloze ervaring zijn. Neem gerust contact met ons op als je nog vragen hebt.

Als je je vloerverwarmingvaardigheden wilt optimaliseren, overweeg dan om lid te worden van Warmup Pro. Warmup Pro is een netwerk voor deskundige vloerverwarming installateurs en levert door Warmup geleide trainingen, kortingen, uitgebreide garanties en toegang tot andere exclusieve voordelen. Denk je erover om vloerverwarming te specificeren voor een toekomstig project? Vraag vandaag nog online een offerte aan en vind het perfecte elektrische systeem voor jouw behoeften.

Over de auteur

Offertetool van Warmup: direct, nauwkeurig, flexibel

Warmup biedt een uitgebreid assortiment elektrische en watervloersystemen die compatibel zijn met alle vloertypes, kamers en projecten.

Vragen en antwoorden

Ontdek de meest gestelde vragen over de reeks verwarmingsoplossingen van Warmup

Warmup offerte

direct, nauwkeurig, flexibel

Offerte aanvragen:

Warmup biedt een uitgebreid assortiment elektrische en water vloerverwarmingssystemen die geschikt zijn voor alle vloertypen, ruimtes en projecten.

Elektrische systemen

 • ✓ Ideaal voor zones kleiner dan 50m²
 • ✓ lage impact op vloerniveaus
 • ✓ Ideaal voor renovaties

Offerte elektrische systeem
Thumbnail [200x250]

 

Watersystemen

 • ✓ Ideaal voor grotere zones van meer dan 50m²
 • ✓ Geschikt voor bestaande CV-systeem
 • ✓ Ideaal voor nieuwbouw

Offerte water systeem
Thumbnail [200x250]
For areas of 24m2 or more, use our full quoting system
Scroll naar boven