/ Blog / Elektrische vloerverwarming

De meest efficiënte verwarmingsopties voor oude huizen

juli 19th, 2022 | Elektrische vloerverwarming

Het bezit van een oud huis is de zorg voor een stukje geschiedenis. Ze stralen charme uit en een gevoel van leven in de goede oude tijd, dat niet bestaat in de huidige wereld van standaardwoningen. Het verwarmen van een oud huis kan echter een uitdaging zijn: 

 • Voortdurend de thermostaat hoger of lager zetten om een constante temperatuur te bereiken 
 • Hoge onderhoudskosten voor de oude apparatuur 
 • Extreem hoge energierekeningen in de winter 

Dankzij de moderne vooruitgang op het gebied van elektrische verwarming kunt u een efficiënte, geruisloze en schone warmtebron toevoegen zonder dat u op zolder of in de kelder meer ruimte nodig hebt voor extra apparatuur. 

Uitdagingen van het verwarmen van een oud huis 

Luchtinfiltratie is de vijand van elk verwarmingssysteem en om het buiten te houden moet u weten hoe het binnenkomt. Als u uw bestaande warmtebron gaat upgraden, dan kan het ook een uitdaging zijn om daar de juiste ruimte voor te vinden. 

Slechte isolatie 

Glasvezelisolatie werd populair in de jaren dertig van de vorige eeuw, en in 1965 schreven bouwverordeningen voor dat woningen moesten zijn geïsoleerd in de muren en op zolder. In veel landelijke gebieden waren bouwinspecties echter niet verplicht en werd het installeren van isolatie beschouwd als een optie, niet als een noodzaak. 

Warmteverlies door een ongeïsoleerde zolder kan oplopen tot 40%. Er zijn nog andere complicaties die het gevolg kunnen zijn van slechte zolderisolatie: 

 • Vochtophoping op de zolder 
 • Schade aan de dakbedekking 
 • Schimmel en meeldauw problemen 

Als de muren van uw huis niet goed geïsoleerd zijn, worden de problemen nog verergerd. 

Kladjes 

Een onder geïsoleerd huis verliest warmte door convectie, geleiding en straling. Warmteverlies door tocht in ramen, muren en stopcontacten aan de buitenmuren is het gevolg van convectie. De koude lucht die het huis binnenkomt, wordt opgewarmd door de lucht in het huis en stijgt op naar het plafond. Als het plafond niet geïsoleerd is, blijft die warmte uit de woning ontsnappen. 

Ruimte voor apparatuur 

Een belangrijk punt van zorg bij het upgraden van uw warmtebron is de locatie: waar gaat u het plaatsen? De meeste oudere huizen zijn niet gebouwd met extra kamers, dus het vinden van een plek om een verwarmingssysteem te plaatsen kan een uitdaging zijn. Tenzij u bereid bent een bestaande kamer op te offeren om een verwarmingsunit te installeren, zijn uw opties beperkt. 

5 strategieën om een oud huis efficiënt te verwarmen 

Elk ouder huis heeft een paar aanpassingen nodig om het energie-efficiënt te maken. De meeste van deze “reparaties” zijn eenvoudig en niet duur, maar ze moeten worden uitgevoerd voordat u uw nieuwe verwarmingssysteem installeert, om ervoor te zorgen dat het optimaal functioneert.

1. Verbetering van de isolatie

Zolderisolatie toevoegen is eenvoudig. Een groot deel van de warmte in uw huis ontsnapt via de zolder, dus is het zinvol om dit gebied eerst te corrigeren. U heeft 2 opties die gedaan kunnen worden zonder een professional in te huren: 

 • Spouwmuurisolatie
 • Glaswol isolatie

Het kan een weekendproject zijn en het zal geld besparen op uw winterrekeningen. 

Als uw muren niet goed geïsoleerd zijn, heeft u twee opties om dit te corrigeren. Als u het huis aan het verbouwen bent en het binnen het budget ligt, verwijdert u de gipsplaten en installeert u glaswol isolatie in het hele huis. Als het verwijderen van het afgewerkte muurmateriaal geen optie is, kunt u isolatie in de holtes van de muur laten blazen. Dit kan worden gedaan als een doe-het-zelf-project of kan worden ingehuurd. Een goed geïsoleerd huis geeft uw verwarmingssysteem een jarenlange levensduur en verhoogt de doorverkoopwaarde van uw huis. 

2. Zorg ervoor dat ramen en deuren goed zijn afgedicht

Een gebied dat vaak wordt vergeten zijn ramen en deuren: breeuwen rond de buitenbekleding en het toevoegen van schuimisolatie aan de binnenkant. Het aanbrengen van breeuwwerk aan de buitenkant is eenvoudig en vereist niet dat er sierlijsten worden verwijderd. Maar om isolatie rond de ramen en deuren aan de binnenkant aan te brengen, moet u de bekleding verwijderen. Het vergt enige inspanning, maar de beloning is een warmer huis voor minder geld. 

3. Stralende vloerverwarming installeren

Eén optie is het installeren van elektrische vloerverwarming. Door de volledige vloer te verwarmen, worden de mensen en de inhoud in de kamer verwarmd zonder dat de lucht in de kamer oververhit raakt. Er is geen extra ruimte nodig omdat het direct onder uw vloer werkt, en u verliest zeer weinig hoogte in de kamer – normaal gesproken minder dan een centimeter. Elektrische vloerverwarming biedt: 

 • Schone, comfortabele en stille warmte 
 • Efficiënte werking op lange termijn 
 • Geen onderhoud 
 • Lagere maandelijkse stookkosten dan andere systemen 
 • Eenvoudige installatie 

Ooit was elektrische vloerverwarming alleen een optie voor de rijken, maar nu is het voor de meeste huiseigenaren toegankelijk. 

4. Installeer een slimme, programmeerbare thermostaat

Elektrische vloerverwarmingssystemen zijn een efficiënte manier om een kamer of uw hele huis van extra warmte te voorzien. Door een slimme, programmeerbare thermostaat aan uw systeem toe te voegen, krijgt u het extra voordeel van automatische zone gestuurde verwarming. De slimme thermostaat regelt niet alleen de temperatuur, maar leert ook hoe uw kamer verwarmt en koelt en reageert op die veranderingen door exacte aan- en uitschakeltijden te gebruiken om het comfortniveau van de kamer te optimaliseren. Een programmeerbare thermostaat activeert de vloerverwarming alleen tijdens de tijden dat u de kamer gebruikt, in tegenstelling tot andere systemen die elke kamer in huis tijdens elke cyclus verwarmen. 

5. Audit en optimaliseer het energieverbruik

Als laatste stap in het optimaliseren van uw energieverbruik kunt u overwegen een professionele energie-audit van uw huis te laten uitvoeren, die bronnen van luchtlekkage en warmteverlies kan lokaliseren, en u ook een plan zal voorleggen om alle gevonden problemen te verhelpen. 

U kunt echter uw eigen controle uitvoeren door zorgvuldig te controleren op kieren bij de plinten en rond buitendeuren. Controleer regelmatig de afdichting van uw deuren en ramen en vervang deze indien nodig. Zorg ervoor dat u spaarlampen gebruikt en laat het licht uit als u niet in de kamer bent. Controleer de buitenkant van uw huis op zichtbare scheuren waar lucht kan binnendringen. 

warmup dcm-pro

Kies vloerverwarming voor de beste resultaten 

Als alle opties overwogen worden om het verwarmingssysteem van uw oude woning te upgraden, is elektrische vloerverwarming de beste, omdat: 

 • Het is stil en veilig. 
 • Er zijn geen bewegende delen om te onderhouden, en stof en allergenen worden niet door uw huis verspreid. 
 • Het is concurrerend geprijsd met andere vergelijkbare systemen. 
 • Het is een geweldige oplossing voor een enkele kamer of het hele huis. 

Bij Warmup, zijn we gespecialiseerd in vloerverwarming technologie en hebben producten ontwikkeld die naast superieure prestaties ook installatiegemak bieden. Onze garanties zijn de beste in de industrie en onze website maakt het selecteren van een stralingsverwarming systeem eenvoudig. 

Neem vandaag nog contact met ons op voor een gratis offerte of praat met onze klantenservice team om te zien hoe Warmup uw huisverwarmingsoplossing kan zijn. 

Over de auteur

Offertetool van Warmup: direct, nauwkeurig, flexibel

Warmup biedt een uitgebreid assortiment elektrische en watervloersystemen die compatibel zijn met alle vloertypes, kamers en projecten.

Vragen en antwoorden

Ontdek de meest gestelde vragen over de reeks verwarmingsoplossingen van Warmup

Warmup offerte

direct, nauwkeurig, flexibel

Offerte aanvragen:

Warmup biedt een uitgebreid assortiment elektrische en water vloerverwarmingssystemen die geschikt zijn voor alle vloertypen, ruimtes en projecten.

Elektrische systemen

 • ✓ Ideaal voor zones kleiner dan 50m²
 • ✓ lage impact op vloerniveaus
 • ✓ Ideaal voor renovaties

Offerte elektrische systeem
Thumbnail [200x250]

 

Watersystemen

 • ✓ Ideaal voor grotere zones van meer dan 50m²
 • ✓ Geschikt voor bestaande CV-systeem
 • ✓ Ideaal voor nieuwbouw

Offerte water systeem
Thumbnail [200x250]
For areas of 24m2 or more, use our full quoting system
Scroll naar boven