/ Blog / Elektrische vloerverwarming

Bevriezing buitenkranen en leidingen

november 25th, 2021 | Elektrische vloerverwarming | Vorstvrij

Nu de temperaturen beginnen te dalen, zullen huiseigenaren hun aandacht richten op hun leidingen. Onvoorspelbare weersomstandigheden, sneeuwstormen en strenge vorstperiodes maken deel uit van het winterseizoen in grote delen van het land.

Helaas is er bij extreme kou ook kans op bevroren of kapotte leidingen.

Bevroren leidingen zijn een duur en frustrerend neveneffect van vriezend weer. In feite zijn kapotte leidingen een van de meest voorkomende vormen van materiële schade die tijdens het winterseizoen worden gemeld.

Hoe bevriezen leidingen?

De wetenschap achter bevroren leidingen is eigenlijk heel simpel. Water zet uit als het bevriest, wat prima is voor ijsblokjesbakken, maar niet zo geweldig als het gaat om volledig afgesloten metalen leidingen. Wanneer het water in een pijp bevriest, kan het uitzetten tot buiten de beschikbare ruimte, waardoor de pijp scheurt.

De problemen beginnen pas echt wanneer het water ontdooit. Door de druk in de leiding zal het water barsten en ontsnappen, wat kan leiden tot waterschade aan uw eigendom ter waarde van duizenden euro’s.

Tekenen van bevroren leidingen

Bevroren leidingen

Wanneer uw leidingen bevriezen, kunnen ze bedekt zijn met vorst. Dit gebeurt omdat het water in de leiding ijskoud is, waardoor de oppervlaktetemperatuur van de leiding daalt tot een ijskoud niveau.

Gebrek aan water

Als er weinig of geen water uit uw kranen komt, dan is er waarschijnlijk iets mis met uw leidingen. Als de temperaturen onder het vriespunt liggen, is er een grote kans dat uw leidingen bevroren zijn.

Geur

Een andere sterke aanwijzing voor bevroren leidingen is een vreemde geur die uit uw kranen of afvoeren komt. Als een leiding volledig bevroren is, stroomt er geen water meer en is er dus geen continue circulatie. Als dat gebeurt, kunnen de geuren maar op één manier ontsnappen: uw huis in.

9 Tips om bevriezing van leidingen te voorkomen

bevroren kraan

Weten wanneer uw leidingen bevroren zijn, is natuurlijk niet zo nuttig als voorkomen dat ze bevriezen. De beste oplossing voor bevroren leidingen is proactief te zijn en het te voorkomen voordat het gebeurt. Hier zijn negen nuttige en eenvoudige tips om te voorkomen dat uw leidingen bevriezen:

1. De Minimum temperatuurdrempel begrijpen

Leidingen bevriezen niet, tenzij de buitentemperatuur onder 0°C daalt. Als de temperatuur boven 0°C is, hoeft u geen problemen te hebben. Houd het weer in de gaten en leer de tijden te herkennen waarop uw leidingen gevaar lopen.

2. Zorg voor goede isolatie

Een goede isolatie van uw huis kan zeer nuttig zijn bij het voorkomen van bevroren leidingen. Isolatie voorkomt dat koude temperaturen in uw huis terechtkomen. U kunt de overdracht van koud weer voorkomen door uw huis goed te isoleren. Als u dat doet, is de kans dat uw leidingen bevriezen veel kleiner.

3. Afdichten van deuren, ramen en kieren

Uw beste kans tegen bevroren leidingen is het voorkomen van koude temperatuuroverdracht. Deuren, ramen en andere kieren dragen in hoge mate bij aan temperatuuroverdracht, wat uiteindelijk kan leiden tot bevroren leidingen. Als u deze kieren dichtmaakt, bent u in de winter veel beter af.

4. Installeer een slimme thermostaat

Het gebruik van een slimme thermostaat is een energie-efficiënte oplossing waarmee u de temperatuur in uw huis te allen tijde kunt regelen. Als u een dagje weggaat of tijdens de vakantie op familiebezoek bent, moet u de verwarming aan laten staan om te voorkomen dat de temperatuur te laag wordt. Slimme thermostaten zijn een geweldige manier om dat te bereiken zonder uw energierekening te verhogen.

5. Sluit de garage

Als u uw garagedeur consequent open laat staan, laat u veel koude lucht binnen. Dit kan een verwoestende en grote impact hebben op uw kwetsbare binnenleidingen. Probeer uw garagedeur zo vaak mogelijk gesloten te houden om bevriezing van leidingen te voorkomen.

6. Laat het water lopen

Als het water constant loopt, krijgt het geen kans om te bevriezen, maar u wilt natuurlijk wel een torenhoge waterrekening voorkomen. Om bevroren leidingen te voorkomen, moet u de kraan de hele dag en nacht langzaam laten druppelen.

7. Open kasten dicht bij sanitair

Verwarming en airconditioning bereiken niet altijd de binnenkant van kasten en onder gootstenen. Het grootste deel van de temperatuur achter die kastdeurtjes komt van buiten. De meest effectieve manier om dit gebied te verwarmen is door uw kastdeurtjes open te laten, zodat uw airconditioning effectiever kan werken.

8. Energiezuinige verwarming installeren

Energiezuinige verwarming is een win-win oplossing voor bevriezende leidingen. Het stelt u in staat uw huis te allen tijde voldoende te verwarmen zonder een hoge elektriciteitsrekening. Het gebruik van energiezuinige oplossingen is ook het hele jaar door ideaal.

9. Installeer een bevriezingsbeveiligingssysteem voor leidingen

Vorstvrijlint om kraan

Met Warmup vorstbeschermingskabel worden uw leidingen op de meest geavanceerde manier beschermd tegen bevriezing. De kabels worden rond uw leidingen, afvoerkanalen en sproeiers gewikkeld en elektrisch verwarmd. Het systeem regelt de temperatuur van de draden op basis van de omgevingstemperatuur, dus het is ook energiezuinig.

Kies Warmup voor meer betrouwbaarheid

Warmup is de nummer één leverancier voor stralingsverwarming ter wereld en biedt energie-efficiënte oplossingen met de beste garanties in de industrie. Als u geïnteresseerd bent in het beschermen van uw leidingen tegen de vrieskou deze winter, Warmup heeft de ideale oplossingen tegen betaalbare prijzen die perfect zijn voor uw verwarmingsbehoeften. Offerte aanvragen.

Over de auteur

Offertetool van Warmup: direct, nauwkeurig, flexibel

Warmup biedt een uitgebreid assortiment elektrische en watervloersystemen die compatibel zijn met alle vloertypes, kamers en projecten.

Vragen en antwoorden

Ontdek de meest gestelde vragen over de reeks verwarmingsoplossingen van Warmup

Warmup offerte

direct, nauwkeurig, flexibel

Offerte aanvragen:

Warmup biedt een uitgebreid assortiment elektrische en water vloerverwarmingssystemen die geschikt zijn voor alle vloertypen, ruimtes en projecten.

Elektrische systemen

  • ✓ Ideaal voor zones kleiner dan 50m²
  • ✓ lage impact op vloerniveaus
  • ✓ Ideaal voor renovaties

Offerte elektrische systeem
Thumbnail [200x250]

 

Watersystemen

  • ✓ Ideaal voor grotere zones van meer dan 50m²
  • ✓ Geschikt voor bestaande CV-systeem
  • ✓ Ideaal voor nieuwbouw

Offerte water systeem
Thumbnail [200x250]
For areas of 24m2 or more, use our full quoting system
Scroll naar boven