/ Blog / Elektrische vloerverwarming

6 voordelen en nadelen van vloerverwarming die je nog niet wist

april 3rd, 2019 | Elektrische vloerverwarming

Vloerverwarming, ook wel stralingsverwarming genoemd, is een luxe en populair product in nieuwbouwwoningen of onderdeel van verbouwingen in woningen die netheid, comfort en praktisch design willen uitstralen. Ondanks dat het onmogelijk is om te ontkennen dat vloerverwarming de prettigste en fijnste manier is om je voeten te verwarmen, is het belangrijk om je af te vragen of het de kosten en het geregel dat erbij komt kijken waard zijn. Blijf je gewoon bij je traditionele radiatoren die je huis verwarmen of waag je de stap om te innoveren en te investeren in vloerverwarming? In deze blogpost worden de voordelen en nadelen van vloerverwarming toegelicht.

Voor- en nadelen in een notendop:

(+) Energiezuinige verwarming (+) Moeiteloos om te gebruiken (+) Meer leefruimte en ruimte voor meubels (+) Werkt met alle typen vloeren (+) Veilig en comfortabel
(+) Makkelijk om te installeren

(-) Installatiekosten (-) Installatietijd (-) Vloerhoogte kan een probleem zijn

Voordelen van vloerverwarming

1. Energiezuinige verwarming

Er zijn twee verschillende soorten vloerverwarming: elektrische en op water gebaseerde systemen. Beide systemen zorgen voor verwarming in een kamer vanaf de vloer voor een consistente, efficiënte warmte. Warmwatersystemen voeren heet water door buizen om warmte te creëren, terwijl elektrische vloerverwarming de bedrading onder de vloer verwarmt om warmte te genereren. Traditionele radiatoren moeten worden verwarmd tot een hoge temperatuur (tussen 65-75 graden Celsius) om een ruimte effectief te verwarmen, terwijl vloerverwarming slechts op een temperatuur van 29 graden Celsius of minder hoeft te draaien, afhankelijk van de vloerafwerking, om de kamer op te warmen. Daardoor verbruiken ze minder energie wat zorgt voor lagere energierekeningen.

underfloor heating energy efficiency

Bovendien verwarmen radiatoren eerst de lucht die het dichtst bij hen in de buurt komt, waardoor kamers die worden verwarmd door radiatoren gekenmerkt worden door koude plaatsen in de ruimte. Dat betekent dat de lucht midden in de kamer koud aanvoelt en erg warm is naast de radiatoren. Dit resulteert meestal in het openen van een raam boven de radiator om wat frisse lucht naar binnen te laten. En daar begint het: alle energie waarvoor betaald wordt om het huis op te warmen, laten we ontsnappen via het raam.

Vloerverwarming zorgt voor warmte van de vloer naar boven door de kamer zonder dat er plekken in de ruimte onverwarmd zijn of dat het benauwd is. Om samen te vatten, in tegenstelling tot traditionele radiatoren, die een kamer soms koud en soms heet kunnen maken, wordt vloerverwarming niet oververhit. In plaats daarvan wordt de gewenste temperatuur bereikt door een thermostaat op de muur te gebruiken.

Vloerverwarming levert een gemiddelde besparing op van 15% op de verwarmingskosten. Dit is te danken aan de efficiënte manier waarop het een huis verwarmt.

2. Moeiteloos om te gebruiken

Wanneer de vloerverwarming geïnstalleerd is, is er vrijwel geen onderhoud nodig. Op de vloerverwarming zit levenslange garantie waarmee een fijne gemoedsrust is verzekerd. De ‘Warmup’-verwarmingsregelaars zorgen ervoor dat de ruimte op de meest efficiënte manier wordt verwarmd. Dit gebeurt zowel automatisch via een Smart WiFi Thermostaat, of, indien gewenst, met een programmeerbare thermostaat. Deze kan zo worden geprogrammeerd dat de ruimte verwarmd wordt op een ingestelde tijd en dat de verwarming ‘s nachts wordt uitgeschakeld.

zoned heating control

3. Meer leefruimte en ruimte voor meubels

Dankzij vloerverwarming kan je genieten van een volledig verwarmde ruimte, zonder radiatoren aan de muren. Zelfs de meest moderne radiatoren nemen ruimte in beslag. Stel je eens een ruimte voor zonder radiatoren aan de muren. Wat zou je met al die extra ruimte doen? Je kan deze extra ruimte inrichten zoals je wilt. Zo kan je bijvoorbeeld de extra ruimte decoreren om een statement te maken of om een minimalistische look te creëren. Met vloerverwarming hoef je geen rekening meer te houden met het inrichten van de ruimte om radiatoren heen.

interior design without radiators

4. Werkt met alle typen vloeren

Vloerverwarming geeft je de ruimte en de mogelijkheid om je woning in te richten op de manier waarop je dat wilt. Dankzij vloerverwarming kan je het maximale uit je ruimte halen. Daarnaast bent je volledig vrij in de keuze van het type vloer dat je wenst. Vloerverwarming gaat namelijk uitstekend samen met laminaat, hout, tegels, stenen, tapijt en meer.

Floor Types compatible with underfloor heating

5. Veilig en comfortabel

Het is niet langer nodig om je zorgen te maken over scherpe randen of warme oppervlakken van radiatoren wanneer je bijvoorbeeld met je kinderen thuis bent. Met vloerverwarming is de omgeving veilig aangezien de verwarming onder de vloer plaatsvindt en niet meer boven de vloer. Je kinderen kunnen zich vrij bewegen in huis zonder dat je zich zorgen maakt.

Vloerverwarming is ook veel beter voor de luchtkwaliteit in een kamer, aangezien het de lucht fris en zuurstofrijk houdt. Aan de andere kant verhogen hoge temperaturen die veroorzaakt worden door radiatoren het ongemak omdat de luchtkwaliteit vermindert en verlagen radiatoren het zuurstofniveau. De thermische circulatie van lucht, die plaatsvindt met radiatoren, stijgt naar het plafond en komt vervolgens in cirkels met stof terug op de vloer. Dit gebeurt niet wanneer je vloerverwarming heeft. Je huis wordt namelijk minder snel stoffig.

improve air quality and less dust with underfloor heating

6. Makkelijk om te installeren

Het is gemakkelijk om vloerverwarming te installeren, vooral als het onderdeel uitmaakt van een verbouw- of renovatieproject. De StickyMat-oplossing van Warmup kan bijvoorbeeld als een doe-het-zelf-project worden geïnstalleerd, omdat het eenvoudig is om het neer te leggen, waarbij de elektrische draad al vooraf geplaatst is en gemakkelijk aan het gaas is bevestigd. Klaar om op zijn plaats te worden uitgerold. Daarnaast is het makkelijker om ruimtes schoon en stofvrij te houden omdat je geen radiatoren meer hebt waar je moeilijk bijkomt tijdens het schoonmaken.

Nadelen van vloerverwarming

1. De installatiekosten

Om een schatting te maken van de kosten voor het installeren van vloerverwarming wordt er gekeken naar de vierkante meter. Het bedrag ligt tussen de €87 en €120 per vierkante meter. De prijs kan pas volledig berekend worden wanneer bekend is voor welk systeem er gekozen is. Daarnaast is het van belang dat je gebruik maakt van een gespecialiseerde elektricien. De elektricien zal een aantal uur nodig hebben om het systeem volledig aan te kunnen sluiten. De kosten hiervoor liggen tussen de €175 en €300.

De kosten voor het systeem en het installeren hiervan zijn gebonden aan het niveau van de elektricien en het systeem. Je kan voor deze werkzaamheden uitgaan van minimale kosten van €440.

Het systeem waar water in verwerkt is, wordt meestal opgenomen in de bouwfase. Aangezien deze systemen opgenomen worden tijdens het renoveren en/of verbouwing zullen de kosten twee of drie keer duurder uitkomen dan een elektrisch systeem.

2. De installatietijd

Vloerverwarming heeft tijd nodig om geïnstalleerd te worden. Het mengsel op de elektrische vloerverwarming moet aangebracht worden en daarna volledig laten drogen voordat de vloerbedekking kan worden geplaatst. Het droogproces heeft een indicatie van twee dagen. Omdat het systeem, welke gebaseerd is op water, langer de tijd nodig heeft om op zijn plaats te krijgen, kan de installatie binnen een week voltooid worden.

Warmup leggen op dcm-pro vloerverwarming

3. Hoogte van de vloer

Het systeem welke onder de vloer geplaatst wordt zal ervoor zorgen dat de vloer enkele centimeters verhoogd wordt. Daarnaast moet er rekening gehouden worden met andere materialen zoals isolatieplaten waardoor de warmte omhoog trekt in plaats van omlaag.

Zie je er tegenop dat het systeem je vloer verhoogd? Kies dan voor de Warmup Styickymat elektrische vloerverwarming. Dit systeem zorgt ervoor dat de vloerhoogte niet aanzienlijk zal verhogen door middel van de dunne bekabeling.

Kortom, is vloerverwarming het waard?

Zoals eerder gezegd is vloerverwarming een gemakkelijke en energiebesparende manier om je huis te verwarmen (en je voeten!). Ondanks dat de installatiekosten van vloerverwarming hoger zijn dan het installeren van radiatoren, zijn er verschillende opties mogelijk die aansluiten bij je budget en zal je er rendement uithalen omdat je bespaart op je energierekeningen op de lange termijn. Wanneer je van plan bent om je badkamer te verbouwen, is het raadzaam om vloerverwarming in overweging te nemen.

Als de vloer wordt opgeheven en/of verbouwd, bespaart je veel op de arbeidskosten. Op de korte termijn geniet je van direct comfort, netheid, extra ruimte en veiligheid en op de lange termijn haalt je de investering eruit omdat je minder betaalt voor je energierekeningen. Je haalt simpelweg rendement uit je investering.

Blader door het productassortiment van Warmup >

Over de auteur

Offertetool van Warmup: direct, nauwkeurig, flexibel

Warmup biedt een uitgebreid assortiment elektrische en watervloersystemen die compatibel zijn met alle vloertypes, kamers en projecten.

Vragen en antwoorden

Ontdek de meest gestelde vragen over de reeks verwarmingsoplossingen van Warmup

Warmup offerte

direct, nauwkeurig, flexibel

Offerte aanvragen:

Warmup biedt een uitgebreid assortiment elektrische en water vloerverwarmingssystemen die geschikt zijn voor alle vloertypen, ruimtes en projecten.

Elektrische systemen

  • ✓ Ideaal voor zones kleiner dan 50m²
  • ✓ lage impact op vloerniveaus
  • ✓ Ideaal voor renovaties

Offerte elektrische systeem
Thumbnail [200x250]

 

Watersystemen

  • ✓ Ideaal voor grotere zones van meer dan 50m²
  • ✓ Geschikt voor bestaande CV-systeem
  • ✓ Ideaal voor nieuwbouw

Offerte water systeem
Thumbnail [200x250]
For areas of 24m2 or more, use our full quoting system
Scroll naar boven